Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης στο ανθοκομικό θερμοκήπιο γεωθερμίας της Selecta Hellas

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, τα τμήματα ΒΜ1 και ΒΜ2 του μηχανολογικού τομέα του σχολείου μας, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-Γεωθερμία», επισκέφτηκαν το θερμοκήπιο της SELECTA HELLAS, στο Ερατεινό της Χρυσούπολης Καβάλας. Πρόκειται για μια καινοτόμα εταιρία στον χώρο της Ανθοκομίας, που στόχο έχει την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών, αξιοποιώντας το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. 

Ειδικότερα, η ανθοκομική επιχείρηση παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστικών ανθοκομικών φυταρίων, με τη χρήση γεωθερμικού ρευστού του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας. Τα παραγόμενα προϊόντα εξάγονται κατά 95-99% στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Στην εταιρία οι θέσεις εργασίας (επιστημονικό προσωπικό και εργατικό δυναμικό) ξεπερνούν ήδη τις 120 και σε περιόδους μεγάλης παραγωγής ανέρχονται σε 150-160. Πέρα από τις προφανείς άμεσες και έμμεσες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της εν λόγω επένδυσης στην απασχόληση και την οικονομία της περιοχής, αξίζει να αναφερθεί ότι η μονάδα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει ύψιστα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η λειτουργία της επιφέρει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όσον αφορά στο γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού Καβάλας, καλύπτει μέγιστη δυνητική έκταση 93 km2, εκ των οποίων τα 14 km2 έχουν επιβεβαιωθεί ως κατάλληλα προς αξιοποίηση. Το σύστημα μεταφοράς θερμικής ενέργειας, μέσω γεωθερμίας, συνιστά μια πιλοτική εφαρμογή που εξασφαλίζει θερμότητα για γεωργικούς σκοπούς από ΑΠΕ της τάξης των 7,85 KW και στοχεύει στην αξιοποίηση του 10% περίπου του δυναμικού του γεωθερμικού πεδίου.

Πολλαπλά επομένως ήταν τα οφέλη των μαθητών μας από την επίσκεψη. Οι στόχοι μας αφορούσαν κυρίως στην εξοικείωσή τους με την βασική ορολογία (γεωθερμία, γεωθερμικά ρευστά, ενθαλπία), την επαφή τους με τις εφαρμογές της γεωθερμίας, τη συνειδητοποίησή τους αναφορικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα και τελικά στην υιοθέτηση θετικής στάσης απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη γεωθερμία. Οι δραστηριότητες αυτές, τέλος, προσφέρουν εμπειρίες, ερεθίσματα, ψυχαγωγία και σύσφιξη των σχέσεων της ομάδας.

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία της Selecta Hellas και συγκεκριμένα τη γραμματέα  κα. Παπαδοπούλου Δέσποινα για την άμεση ανταπόκριση, καθώς και τον επικεφαλής γεωπόνο κ. Γιώργο Μουρατίδη και τον γεωπόνο κ. Χάρη Πατσαρό για τη θερμή φιλοξενία και ξενάγηση στους χώρους του θερμοκηπίου. Ιδιαίτερα, τέλος, ευχαριστούμε τον γεωπόνο, υπεύθυνο Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων Αν. Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χαράλαμπο Χρυσοχοΐδη, που μας συνόδευσε στην επίσκεψη και μας παρουσίασε σημαντικές πληροφορίες για την παρακείμενη γεώτρηση γεωθερμίας και το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής.